Vad ska man inte äta när man ammar

Som nybliven mamma är man naturligtvis varsam med vad man äter, man vill ju att mjölken som barnet ammar är full av nyttigheter. Barnet får ju trots allt i sig all sin näring från dig. Så vad du stoppar i dig påverkar i stor grad vad bröstmjölken innehåller. Men vad bör man egentligen undvika då?

Det gäller att komma ihåg att bebisens mage är väldigt känslig. Sådant som vanligtvis är nyttigt och bra att äta för vuxna kan ge problem hos bebisens mage. Här är ett par livsmedel som du bör undvika under den period du ammar:

Undvik dessa maträtter vid amning

  • Bönor och kikärtor. Hur nyttiga de än är går det inte att undgå att den här sortens livsmedel ger gaser i magen och kan ställa till funktionen i bebisens tjocktarm. Det är inte farligt, men gaser i magen kan göra ont.
  • Stark mat. Undvik alldeles för mycket kryddor i maten när du ammar då det är lätt hänt att tarmfunktionerna störs och hamnar i obalans.
  • Mörk fisk som sej och kolja. Undvik helst mörkt fiskkött eftersom det ibland kan trigga allergier hos bebisen.
  • Alkohol, cigaretter och snus. Nikotin och alla andra toxiner som finns i alkohol, cigaretter och snus vill du inte överföra till din bebis.

Du som mamma känner din egen kropp bäst och vet såklart vilka livsmedel du vanligtvis är känsligare mot och vilka du kan äta. Är du lyhörd kan du fortsätta äta som vanligt i stort sett. Var bara uppmärksam på om bebisen verkar ha ont i magen eller vara mer gasig än vanligt. Det kan hända att du då ätit mer lök, vitlök, vitkål och baljväxter än vanligt. Det är faktiskt vanligt att mammor själva får problem med magen, många blir förstoppade under amningsperioden. Se till att få i dig mer fibrer och drick mycket vätska.

 

Detta är bra att äta när du ammar

Det är alltid viktigt att få i sig en varierad kost, men kanske särskilt viktigt när du dessutom påverkar bebisens mående genom vad du äter. Vissa livsmedel är dock bra att få i sig dagligen när du ammar, bland annat:

  • Frukt och grönsaker
  • Fisk
  • Mjölk, yoghurt eller fil
  • Olja och margarin
  • Linser
  • Ägg
  • Kött, kyckling eller vegetarisk proteinkälla
  • Kolhydrater som bröd, ris, pasta eller potatis

Lämna en kommentar