I jakten på en hälsosam diet är det många människor som provar att utesluta diverse livsmedel från kosten för att de tycker att de mår bättre utan dem. 2,5 miljoner svenskar begränsar sin kost utan medicinsk bakgrund. Även om de inte har någon allergi eller överkänslighet anser de att en viss typ av livsmedel får dem att må sämre. Gluten är ett av de ämnen som oftast nämns när folk berättar vad de helst utesluter ur sin kost. Syftet är att äta mer hälsosamt
Viktigaste svaren kring diet utan gluten:
- Undvik alla källor till gluten: Se till att undvika vete, korn, råg och alla produkter som innehåller dessa spannmål.
- Läs matetiketter noggrant: Kontrollera alltid livsmedelsemballage för att identifiera eventuellt dolt gluten i ingredienser och tillsatser.
- Var uppmärksam på korskontaminering: Använd separata köksredskap och arbetsytor för att förhindra att glutenfria livsmedel kommer i kontakt med glutenhaltiga produkter, särskilt när du tillagar eller serverar mat.
Kost utan gluten kan skapa problem
Forskare är överens om att en diet utan gluten inte är att rekommendera för någon som faktiskt inte lider av celiaki, eller glutenintolerans som det även kallas. Det finns en oro för att gluten ska öka risken för hjärtproblem och fetma, men i själva verket är det tvärtom. De som inte äter gluten får i sig för lite fullkorn, något som är bra för hjärtat. Dessutom kan en diet utan gluten öka risken för andra allvarliga sjukdomar som diabetes, och allvarliga problem med magen.
När någon äter en diet utan gluten går de miste om många andra viktiga näringsämnen. Det kan resultera i att man känner sig trött, tappar hår och blir svagare. Inte heller leder en diet utan gluten till att man går ner i vikt, om man väljer glutenfria versioner av samma livsmedel som tidigare. De innehåller oftast mycket mer fett, salt och socker än originalet. Bäst är att äta mat som är naturligt fri från gluten om man vill undvika det, istället för glutenfria alternativ.
Bidrag för gluten
I många länder finns det stödsystem i form av bidrag för personer med diagnoser som kräver en glutenfri diet, till exempel celiaki. Dessa bidrag är ofta utformade för att hjälpa till att täcka de extra kostnaderna som glutenfria produkter innebär. Glutenfri mat är i regel dyrare än vanliga livsmedel, och bidragen kan göra det lättare för berörda familjer att hantera dessa ökade utgifter. För att ta del av sådana bidrag krävs vanligtvis ett läkarintyg som bekräftar diagnosen. Det är viktigt för berörda personer att känna till och utnyttja dessa stödmöjligheter för att säkerställa en kost som är både säker och näringsriktig utan att det blir en alltför stor ekonomisk belastning.